Från kocken

Några ord från kocken på Kattfotens föräldrakooperativ: 

Det är ett fantastiskt roligt jobb jag har! Jag försöker att följa efter säsongen och passar på att köpa tomater när dom är som bäst, använder mycket rotfrukter på höst och vinter och sparar att köpa bladgrönsaker tills dom odlas i närmare trakter. 

Jag lagar mat som barnen kommer möta i livet utanför förskolan, en blandning av husmanskost och influenser från olika delar av världen. I min kryddhylla finns salt och peppar så klart men också harissa, timjan och oregano. Jag har också min favorit spiskummin, samt kaffirlime- och lagerblad och mycket mycket mer. 

Tillsammans med pedagogerna kan vi presentera olika mat, råvaror och kryddningar som lockar barnen att utforska

Ylva, kock på Kattfotens förskola

Jag som kock tycker att maten är jätteviktig och jag vill gärna att barnen ska få möjlighet att också bli modiga mat-smakare. Att dom under matstunderna här kan få tanka energi och glädje och bli vana vid olika smaker och konsistenser. 

Den lilla barngruppen gör att jag hinner lära känna alla barnen och jag får möjlighet att fråga dom vad dom tycker om eller inte tycker om. Tillsammans med pedagogerna kan vi presentera olika mat, råvaror och kryddningar som lockar barnen att utforska. 

Jag brukar presentera grönsaker i olika former. Om vi har ex. broccolisoppa på onsdagen så kan jag ha några råa broccolibuketter på salladstallriken på torsdagen och några dagar senare dyker broccoli upp igen kokt denna gång. Allt för att få igång ett samtal om grönsaken vid lunchbordet. 

En torsdag gjorde jag färslimpa (på Anammas sojafärs) som vi åt med klyftpotatis och champinjonsås. Den bit som blev över använde jag på fredagen som fyllning i piroger som barnen fick till mellis. Min tanke med det är att både berätta för barnen att det är viktigt att inte slänga mat och att hjälpa barnen att våga smaka piroger som för vissa kan vara en utmaning. Men om den är fylld med något man ätit tidigare och vet att man gillade, så är steget inte så långt till att smaka. Ett nytt koncept som bröd med fyllning blir på så sätt lättare att ta till sig. 

När jag planerar menyn här på Kattfoten så har vi bestämt att vi ska ha lakto-ovo vegetarisk kost men även servera fisk två gånger i veckan. Det går så klart bra att äta helt vegetarisk kost här också, jag anpassar menyn efter familjernas önskemål. 

Matsedeln

Här kommer några exempel på hur matsedeln kan se ut:

Dag 1
Frukost: Yoghurt med cornflakes. Bröd, smör och ost. Solrosfrön och nektarin. 
Lunch: Lasagne. Tomat och gurksallad, rostade kikärtor, edamamebönor. 
Mellis: Hembakt bröd, smör och ost. Smoothie med mango och ananas. 

Dag 2
Frukost: Gröt med äpplemos och mjölk. Bröd, smör och ost. Gurkskivor. 
Lunch: Panerad fisk med kokt potatis och gröna ärtor. Kall sås med dill. Rivna morötter och tomatklyftor. Rostade pumpafrön. 
Mellis: Banan och kanelmuffins (bakade utan raffinerat socker, sötade med honung från lokal biodlare) Bröd, smör och ost. Mjölk. 

Dag 3
Frukost: Yoghurt med havrekuddar. Lätt uppkokta blåbär. Äppelklyftor och frön. Bröd, smör och kokt ägg med vegiar (vegetarisk kaviar)
Lunch: Morotssoppa med ingefära. Hembakt bröd. Krutonger eller rostade fröer. Vitkålssallad, uppfrästa gröna linser med spiskummin och paprika. 
Mellis: Pizzabullar med mjölk. Banan och päronbitar. 

Glada mathälsningar från Ylva, kock på Kattfoten